Å Kom` Heim - Et musikalsk spel om Dolstad-kjerko

Om arrangementet

Med teaterprosjektet «Å kom` heim» ønsker vi å samle hele Mosjøen til en feiring av Dolstad kirke og dens betydning for byen og befolkninga. Spelet starter på Mosjøen Bygdetun (inngang fra tunet mot Elias Blix veg) og ender inne i Dolstad Kirke «Å kom` heim» er en krysning mellom friluftsteater og kirkespill i tre akter som utspiller seg på området rundt Bygdetunet og Dolstad Kirke i Mosjøen. Historien er inspirert av virkelige hendelser og personer, men også av myter og sagn og regelrett dikt og løgn. Vi befinner oss på Halsøy tidlig på 1730-tallet. Den unge Ellen Kierstine ankommer Tiendebytte sammen med fostermora Maren. Ellen Kierstine er utålmodig og full av liv – det er så mye som må utforskes. Ikke minst søker hun svar på hvem hun sjøl er og hvor hun kommer fra. Fostermora er sjuk, og har avtalt å gifte bort en uvitende Ellen Kierstine til den nyansatte presten Søren Spentrup. Det blir romantiske forviklinger når Ellen Kierstine først møter Niels, en ung og kjekk tømrer, og samen Herringbotn-Jo, som ser mer enn folk flest. Lisbeth Klokker er en skada sjel som setter folk opp mot hverandre og som krever at presten tar et oppgjør med den samiske trolldommen. Sammen så jobber Ellen Kierstine, Niels og Herringbotn-Jo imot konfliktene mellom bygdefolk og samer for å få bygget ny kirke på Dolstad. Det går på livet løs. Kan de alle samles for å gjøre kirka ferdig på dugnad? Vielsen skal stå så snart den nye kirka er reist. Men vil Ellen Kierstine fortsatt ha presten Spentrup etter at hun har fått svar på hvem hun er? Prosjektet samler flere titalls frivillige aktører som sammen med et profesjonelt kunstnerisk team står for iscenesettelsen. Ketil Kolstad (påtroppende teatersjef ved Nordland Teater) har skrevet manus og Tore Bruvoll (kjent fra Hekla Stålstrenga) har komponert musikken. Regien er ved Hanne Brincker godt hjulpet av lokale instruktører Marit Thrana og Julie Christensen Valla. Koreografi: Ada Einmo Jürgensen Kultur i kirken – Vefsn (KKV) og Mosjøen Byspill AL er prosjektansvarlig, og samarbeider med Vefsn teaterlag, Musikklinja MVS, Vefsn kulturskole og Dolstad menighet. Prosjektet er støttet av blant andre Bodø 2024 – Europeisk Kulturhovedstad, Sør-Hålogaland bispedømme, Norsk Kulturråd, Samfunnsløftet SNN og Vefsn kommune -sceneinstruktørordningen.